fbpx

This is an test post

Bazı ebeveynler,  (planlı, zorunlu veya acil nedenlerle  sezaryen ile doğum gerçekleştiğinde   kordon kanı toplamanın sorun olabileceği konusunda endişeli olabiliyorlar. Daha da kötüsü, bazı kordon kanı bankaları üstün bir seçenek olarak kendi ürünlerini tanıtmak için bu korkuyu yaratabilmektedir.. Şunu net olarak bilmek gerekir ki  sezeryanla doğumdan sonra kordon kanı toplama vajinal doğum sırasında kordon kanı toplanması gibi, özünde aynıdır. Aslında, bir sezaryen sonrasında kordon kanı toplamanın bazı yönleri sizi ilginç bir şekilde şaşırtabilir:

  1. Sezaryen Doğumları Daha Fazla Kordon Kanı Toplanabilir
  2. Doğumların %50’den fazlası sezaryen ile yapılıyor

Yanlışlıkla bazı Sezaryen ile doğumlarda kordon kanının daha az miktarda toplanabildiği ne  inanılıyor. Mantıklı, hem de çok mantıklı. –Çünkü sezaryen ile doğum çok hızlı gerçekleşttiği için kordon kanı toplamaya daha az zaman kaldığı ve bu nedenle daha az kan tolandığı öngörülmekte ama gerçekte  çalışmalar sezaryende  vajinal doğumdan  daha fazla kordon kanı topladığını göstermektedir.

Sezeryande  bebek plasentaya göre yukarda kaldığından daha fazla kordon kanının toplanabildiği öngörülse de yapılan çalışmalar ve gecikmiş göbek kordonu bağlama ile ilgili daha önceki yazılarımızda  belirtildiği gibi, sezaryen sonrası bebekte kan hacmi 40 saniyeye kadar artar ve aslında bundan sonra azalır. Ayrıca, acil sezaryen gerektirebilecek; bebeğin sorun yaşadığı doğumlarda daha fazla kök hücrenin mobilizasyonunun, kordon kanından daha fazla sayıda kök hücrenin toplanmasına yol açabileceği gösterilmiştir.

Plasenta Rahim içinde iken Kordon kanı  ile toplamak en iyisidir

Araştırmacılar Sezaryenlerde plasental doğumdan önce veya sonra kordon kanının toplanmasının daha iyi olup olmadığını karşılaştıran çalışmalar yaptılar.  Sezaryen doğumdan sonra kordon kanı plasenta rahim içindeyken yapılan kan toplama işleminin daha fazla kordon kanı toplama ihtimalinde artış tespit edilmiştir.

Kordon kanı toplama torbaları Sezaryenler göz önünde bulundurularak yapılmıştır.

2000’li yılların başlarına kadar, göbek kordonundan şırınga ile kordon kanı alınmaktaydı.  Bu, sezaryen veya vajinal doğum olsun, kanın kolayca toplanmasını sağladı. 2000’li yılların başında, kordon kanı bankaları bu torbanın içindeki kanla çalışırken torbaların dışı steril olmadığı için uzun bir serum hortumunun  steril  sezaryen alanından steril olmayan toplama torbasına ulaştırılması gerektiği anlamına geliyordu. Ancak bugün artık toplama torbaları dışları da steril olarak torbalanrak ameliyat alanına getirilmekte ve bu sayede steril kordon kanı toplama işlemi gerçekleştirilmektedir.